Перейти до вмісту
Повернутися до огляду
not_like_u

Переїзд

Доброго дня! Підкажіть будь-ласка: 

Планую переїзд у Німеччину у січні 2026 року. На тимчасовому захисті не перебував, з інформації, яку наразі вивчив - розумію, що мені потрібен §24. Який повинен бути у мене план дій? Чи шукати житло самостійно зараз, чи звертатися по приїзду до розподільчого табору? У мене є дружина, яка боїться їхати одразу зі мною, та пропонує варіант спробувати облаштуватися спочатку мені самостійно, а потім, можливо, приїхати до мене. 

Цікавить інтеграція з подальшим працевлаштуванням, в також чи можливо пройти курс перекваліфікації чи просто повторний курс за програмним забезпеченням SOLIDWORKS ( маю міжнародні сертифікати) та диплом інженера в Україні. 

Також цікавить, чи можу їхати я на власному не новому авто для зручності і чи дасть мені це перевагу у зручності, в не створить додаткового клопоту.

Також цікавить на скільки хороша ідея їхати без дружини, чи все-таки спонукати її їхати разом? 

20 коментарі

Відповіді (20)

Profile Picture
VnD-Ukraine

Добрий день, @not_like_u ! Дякую, за Ваші питання, спробую зорієнтувати Вас!

1. Оскільки ви ще не перебували під тимчасовим захистом у ЄС, то по приїзду в січні 2026 року ви зможете подати заяву на цей статус, § 24 AufenthG у Німеччині,  наразі його подовжено до березня 2027 року. 

Що це означає?

- дозвіл на проживання до кінця дії тимчасового захисту;

- дозвіл на роботу без інших додаткових дозволів;

- право на соціальну допомогу (Bürgergeld, житло, медичне страхування);

можливість навчання мови, курсів інтеграції ...

2. Проживання

Українці, які планують переїзд до Німеччини, можуть обрати один з двох варіантів: знайти житло приватно, при чому тут важливо перевірити чи федеральна земля ще приймає біженців з України, або пройти шлях перерозподілу через Erstaufnahmeeinrichtung (розподільчий центр).

Так, Ви маєте рацію, що Ваша дружина може приїхати пізніше, у такому разі діятиме правило возз'єднання родини (Familiennachzug)згідно § 29 Abs. 4 AufenthG, з особою, якій видано §24 AufenthG.

Що стосується перспектив працевлаштування, оскільки ситуація потребує додаткових уточнень, рекомендую скористатися безкоштовною консультацією в рамках проєкту"Обізнаний та готовий до Німеччини", де ми детально розглянемо ситуацію і підберемо для Вас можливі шляхи розвитку подій! 

Форму можна заповнити за покликанням: https://legal-migration.de/ua/

Вікторія Г.
Консультантка проєкту "Обізнаний та готовий до Німеччини" ("Vorbereitet und erfolgreich nach Deutschland")

Відповісти
not_like_u

дуже дякую за відповідь!

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка
Оновлено:

Доброго дня, @not_like_u !

Важливо: Тимчасовий захист діє до 4 березня 2027 року.

Якщо Ваша дружина приїде пізніше:

Якщо Ви вирішите, що Ваша дружина приїде пізніше, майте на увазі цю дату, бо оформлення документів для його отримання не відбувається за 1 день, а може тривати місяцями. Раніше були випадки, коли тимчасовий захист видавали аж через  рік - через надзвичайну загруженість німецьких міграційних відомств.

Плюс того, що Ваша дружина приїде пізніше - Ви будете вже знати всі процеси та зможете їй допомогти.

Мінусом також може бути те, що Вас поселять до житла, де може проживати тільки одна людина і доселити когось у майбутньому може бути проблематичним. Також може бути таке, що Ви знайдете квартиру, але Ваш орендодавець не захоче або не зможе прописати Вашу дружину, коли вона вирішить приїхати до Вас. Тож, будь ласка, пропрацюйте всі ці комбінації перш ніж прийняти те чи інше рішення.

Ризиком також може бути те, що федеральна земля, яка прийме Вас, може зачинитися на прийом, коли буде їхати Ваша дружина і, відповідно, її вона не зможе прийняти (хоча членів родини першої гілки - дружину і чоловіка, неповнолітніх дітей та їх батьків, партнерів/партнерок в зареєстрованих одностатевих шлюбах - намагаються селити разом та намагаються тримати місця для таких категорій людей). Проте на сьогодні вже ніяких гарантій надати неможливо, як воно саме буде вже в січні 2026 року.

Якщо Ваша дружина приїде разом з Вами:

Якщо ж Ваша дружина приїде з Вами, то Ви все будете робити разом, подасте документи в один і той же час, будете шукати квартиру для двох та робити прописку одразу для двох.

Зверніть увагу: Навіть якщо у Вас буде житло, гарантії немає, що Вас приймуть саме у тій федеральній землі, де Ви знайдете житло. Що робити у цій ситуації написала Вікторія Г.

Відповісти
not_like_u

наскільки важко змінювати житло або місце перебування? у випадку надання соціального житла у віддалених селищах - наскільки важко може бути  добиратися до мовних, або професійних курсів? чи буде можливість відмовитися наприклад від житла, та шукати щось самому? чи саме наявність місць у певній федеральній землі, яка потенційно надасть прихисток - стає ключовим фактором, що впливає на надання § 24?

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка
Оновлено:

@not_like_u , місце перебування за власним бажанням Ви змінити не зможете. Якщо Ви отримаєте тимчасовий захист згідно §24, то з цим у Вас з'явиться обов'язок проживати ("Wohnsitzauflage") у тому селищі, місті, муніціпалітеті, федеральній землі, куди Вас розподілять, до кінця дії тимчасового захисту. Який саме буде територіальний обов'язок проживання в певному місці - це вирішить відповідальне за Вас Відомство у справах іноземців.

Переїхати Ви зможете тільки за наявності певної причини (як то робота, здобуття вищої освіти, отримання професійної освіти і т.і.) за наявності дозволів обох (або ж одного) Відомств у справах іноземців - залежить від того, яка саме у Вас буде прив'язка та скільки буде залучено відомств у справах іноземців.

Як важко змінювати житло?

На це питання немає відповіді. Залежить від федеральної землі, міста, наявності житлового фонду, умов проживання, спроможності фінансування з боку держави та відповідних інстанцій, Ваших документів і ще дуже багатьох індивідуальних факторів.

у випадку надання соціального житла у віддалених селищах - наскільки важко може бути  добиратися до мовних, або професійних курсів?

Може бути важко. Може бути декілька годин.

чи буде можливість відмовитися наприклад від житла, та шукати щось самому?

Так. 

чи саме наявність місць у певній федеральній землі, яка потенційно надасть прихисток - стає ключовим фактором, що впливає на надання § 24?

Ні: ключовим фактором надання тимчасового захисту згідно §24 є Ваш зв'язок з Україною на момент початку війни 24.02.2022 року.

Міла

Відповісти
not_like_u

дякую за відповідь. з цього я зрозумів - на початку шкляху все досить сурово, а надалі все залежить від багатьох факторів. будь-які зміни теоретично можливі, але потребують погодження з відповідними службами. від цього залежить допомога на житло, чи доступ до курсів. це умовно перший етап інтеграції, а уже після його проходження можна буде вивчати подальші дії\зміни

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

Саме так, @not_like_u ! Допомога на житло - Ваше право, але, наприклад, Центр зайнятості оплачує не всі види житла. Якщо Ви хочете, щоб Центр зайнятості оплатив Вашу квартиру, Ви маєте узгодити з ним усі параметри ще до того, як підпишете контракт. 

Курси погоджують після бесіди з Центром зайнятості. Також такі курси можуть Вам повністю оплатити.

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@not_like_u ,

Цікавить інтеграція з подальшим працевлаштуванням, в також чи можливо пройти курс перекваліфікації чи просто повторний курс за програмним забезпеченням SOLIDWORKS ( маю міжнародні сертифікати) та диплом інженера в Україні. 

Залежить від того, в якій сфері Ви хочете працювати. Якщо Ви хочете працювати інженером, то Вам потрібно не тільки визнати в Німеччині свої дипломи, але і визнати Вашу кваліфікацію інженера.

Якщо ж Ви не плануєте працювати інженером, Вам у будь-якому випадку потрібно визнати Вашу освіту, бо посвідки для перебування з метою робітничої діяльності передбачені для кваліфікованих працівниць та працівників. Це значить, що тільки перекваліфікації або повторного курсу не є достатніми, щоб отримати посвідку на перебування з метою робітничої діяльності.

З тимчасовим захистом згідно §24 Ви можете працювати де і ким завгодно без визнання освіти, але це - тимчасовий виняток саме з цим видом перебування.

Відповісти
not_like_u

наскільки реалістично, що буде можливо реалізувати курси пов'язані з інженерією або конструкторською роботою за потенційним місцем проживання? чи це враховують при потенційному розподілі?

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка
Оновлено:

@not_like_u , ми не можемо робити прогнози та казати, що може бути у Вашому індивідуальному порядку реалістично або ні.

Це будуть на місці вирішувати німецькі відомства, коли будуть оцінювати Ваші документи, свідоцтва, досвід роботи і т.і.

Також це залежить від локації, куди Вас розподілять, наявності організацій та пропозицій щодо курсів. Можливо, таких курсів не буде поблизу.

Рішеннями щодо курсів буде займатися відповідальний за Вас Центр зайнятості, якщо Ви плануєте подавати заяву на отримання соціальної допомоги від Німеччини.

Ні, Вас буде розподілено туди, де ще наразі є місця для людей, а  не туди, де є курси.

Відповісти
not_like_u

якщо знайти житло у місцевості з доступом до потенційних курсів, або майбутніх роботодавців - то я зможу претендувати на  § 24 ? якщо у цій території немає місць для біженців, то відповідно на соціальну допомогу та доступ до будь-яких курсів не можна розраховувати. умовно - проживання так, але інтеграція та фінансові ризики повністю на мені?

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@not_like_u , я не розумію суті Вашого запитання.

Якщо федеральна земля не приймає біженців, то Ви не отримаєте §24 і все інше: курси, соціальну допомогу і таке інше. §24 може надаватися за тієї умови, якщо Вас розподілять туди, де є ще місця для біженок та біженців з України.

Відповісти
not_like_u

тепер зрозуміло! я думав що §24 можна отримати без прив'язки до житла чи соціальної допомоги. відповідно немає сенсу шукати окремо житло, так як не факт що у саме у цій землі буде місце для біженців. відповідно потрібно звертатися до табору, а дальше це все на розсуд працівників\лотерея. 

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@not_like_u , вітаю!

Саме так: прописка та житло не нададуть Вам гарантії, що Вас розселять саме у цій федеральній землі та цьому місті. Такі випадки були, але скоро вже буде 4 роки війни і ситуація змінюється. Немає якоїсь лінії, як Вам треба зробити, щоб все пройшло бездоганно, і жодна консультація не намалює для Вас таку лінію. Бо Ви можете потім приїхати до Німеччини і німецькі міграційні органи та їх рішення повністю перекреслять Вам план дій, який Ви розробили собі до приїзду. Це важливо зрозуміти.

Якщо Ви хочете шукати квартиру, то є тільки один шлях, що це може пройти, як Ви хочете:

Ви розпочинаєте паралельно шукати інформацію щодо ще відкритих центрів прийняття біженців з України: самі через пошуковик вбиваєте місто або федеральну землю, де Ви б хотіли проживати та шукаєте інформацію по ключовим словам "Erstaufnahmeeinrichtung", "Центри прийняття біженців з України" і т.і. Якщо Ви плануєте приїхати тільки через 2 місяці, то через 2 місяці знову багато зміниться. Це означає, що Вам потрібно дзвонити, писати у такі центрі та запитувати, чи зможуть вони ще Вас прийняти у січні 2026 року.

В залежності від цієї інформації Ви можете шукати квартиру: якщо саме цей центр підтвердить, що у січні нічого не зміниться. Тоді Ви в січні можете зразу туди їхати та казати, що у Вас вже є квартира, що значно полегшить для обох сторін процес Вашого оформлення.

У всіх інших випадках, без попереднього ресерчу та підготовки, Вам потрібно їхати до будь-яких інших первинних центрів прийняття людей з України (ценральний - у колишньому летовищі Тегель в Берліні) та чекати н перерозподіл.

Добре, що Ви не потребуєте соціальної допомоги, але це також не критерій. Ви все одно будете зареєстровані як біженець з України, за Вами буде рахуватися певна квота, за Вас будуть відповідати, Ви все одно матимете ті ж самі права та обов'язки як і ті люди, які отримують соціальну допомогу. Єдина відмінність - Ви зможете виїжджати з Німеччини до 6 місяців та не будете звітувати перед Центром зайнятості. Люди, які отримують соціальну допомогу, мають право бути відсутніми на території Німеччини не більше 21 дня на рік. Більше відмінностей у статусі як таких немає між Вами та людьми, які отримують соціальну допомогу.

Міла

Відповісти
not_like_u

дуже дякую за відповідь. дуже багато факторів, від яких все залежить. я ще докінця не впевнений, що мене пропустять через кордон, мабуть не варто планувати все наперед детально, а більше схилитися до прийняття рішень по-факту. підкажіть будь-ласка, чи є якийсь ресурс, де можна дізнатися чи приймає центр\земля біженців? чи це потрібно робити індвидіально зв'язучись з кожним центром окремо? мені в інтернеті здалося, що промислова земля Nordrhein‑Westfalen (NRW) більш підійшла б для старту, тому попередньо звенув увагу на Landeserstaufnahmeeinrichtung NRW (LEA) Bochum

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@not_like_u ,

Також цікавить, чи можу їхати я на власному не новому авто для зручності і чи дасть мені це перевагу у зручності, в не створить додаткового клопоту.

Можете. Зверніть увагу, що по закінченню тимчасового захисту у 2027 році Вам потрібно буде поміняти українські права на німецькі, якщо Ви і надалі плануватимете їздити на машині в Німеччині.

Відповісти
not_like_u

я мав наувазі користування авто на українській реєстрації, чи виникають з цим якісь проблеми? 

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@not_like_u , якщо Ви отримаєте §24, то Ви зможете їздити з українськими правами до закінчення дії тимчасового захисту.

Які проблеми Ви маєте на увазі?

Міла

Відповісти
not_like_u

маю наувазі не водійське посвідчення, а користування авто українською реєстрації. саме транспортний засіб

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@not_like_u , будь ласка, ознайомтеся з необхідною для Вас інформацією у наших матеріалах: Повсякденне життя | Handbook Germany : Together.

Міла

Відповісти
Проєкт від
  • medienmacher
  • Логотип "За фінансової підтримки Європейського Союзу"
  • Логотип "За фінансової підтримки Федерального міністерства внутрішніх справ"
  • Логотип "За фінансової підтримки Уповноваженого Федерального уряду з питань міграції, біженців та інтеграції та Уповноваженого Федерального уряду з питань боротьби з расизмом"
За підтримки
  • Логотип "Міжнародного комітету порятунку" (International Rescue Committee, IRC)