Переїзд
Доброго дня! Підкажіть будь-ласка:
Планую переїзд у Німеччину у січні 2026 року. На тимчасовому захисті не перебував, з інформації, яку наразі вивчив - розумію, що мені потрібен §24. Який повинен бути у мене план дій? Чи шукати житло самостійно зараз, чи звертатися по приїзду до розподільчого табору? У мене є дружина, яка боїться їхати одразу зі мною, та пропонує варіант спробувати облаштуватися спочатку мені самостійно, а потім, можливо, приїхати до мене.
Цікавить інтеграція з подальшим працевлаштуванням, в також чи можливо пройти курс перекваліфікації чи просто повторний курс за програмним забезпеченням SOLIDWORKS ( маю міжнародні сертифікати) та диплом інженера в Україні.
Також цікавить, чи можу їхати я на власному не новому авто для зручності і чи дасть мені це перевагу у зручності, в не створить додаткового клопоту.
Також цікавить на скільки хороша ідея їхати без дружини, чи все-таки спонукати її їхати разом?
Добрий день, @not_like_u ! Дякую, за Ваші питання, спробую зорієнтувати Вас!
1. Оскільки ви ще не перебували під тимчасовим захистом у ЄС, то по приїзду в січні 2026 року ви зможете подати заяву на цей статус, § 24 AufenthG у Німеччині, наразі його подовжено до березня 2027 року.
Що це означає?
- дозвіл на проживання до кінця дії тимчасового захисту;
- дозвіл на роботу без інших додаткових дозволів;
- право на соціальну допомогу (Bürgergeld, житло, медичне страхування);
можливість навчання мови, курсів інтеграції ...
2. Проживання
Українці, які планують переїзд до Німеччини, можуть обрати один з двох варіантів: знайти житло приватно, при чому тут важливо перевірити чи федеральна земля ще приймає біженців з України, або пройти шлях перерозподілу через Erstaufnahmeeinrichtung (розподільчий центр).
Так, Ви маєте рацію, що Ваша дружина може приїхати пізніше, у такому разі діятиме правило возз'єднання родини (Familiennachzug)згідно § 29 Abs. 4 AufenthG, з особою, якій видано §24 AufenthG.
Що стосується перспектив працевлаштування, оскільки ситуація потребує додаткових уточнень, рекомендую скористатися безкоштовною консультацією в рамках проєкту"Обізнаний та готовий до Німеччини", де ми детально розглянемо ситуацію і підберемо для Вас можливі шляхи розвитку подій!
Форму можна заповнити за покликанням: https://legal-migration.de/ua/
Вікторія Г.
Консультантка проєкту "Обізнаний та готовий до Німеччини" ("Vorbereitet und erfolgreich nach Deutschland")