Повернення до Німеччини
Доброго дня, що робити у ситуації, коли у 2022році я мала ти часи захист у землі Баварія , я повернулася у 2023 році до України, зараз я знову хочу повернутися але на іншу землю до Німеччина, на іншій землі мені сказали виписатися з тої землі. Як це правильно зробити? І хіба не втрачається стату захисту якщо я була відсутня більше ніж 6 місяців?
5 коментарі
Відповіді (5)
Доброго дня, @ryuiibpoo !
Так, статус захисту втрачається (будь-яка посвідка на перебування втрачається), якщо людина є відсутньою на території Німеччини більше 6 місяців, але цього - недостатньо для завершеного процесу виїзду з Німеччини, якщо центром Вашого життя вже 2 роки є Україна. Вам потрібно було виписатися звідусюди, всіх попередити (всі інстанції), закрити всі рахунки, знятися з реєстрації і т.і. Якщо Ви всього цього не зробили, то Ви і досі є зареєстрованою, Вам, можливо, приходять листи, просто посвідка на проживання вже - недійсна.
Тому Вам потрібно спершу виписатися зі старої землі, "відкріпитися" від неї (люди з тимчасовим захистом мають обов'язок проживати на тій землі, де вони є зареєстрованими (Wohnsitzauflage)), а потім починати подачу документів на отримання тимчасового захисту у новій землі (якщо у неї є ще квота на прийом біженок та біженців з України). Про це Вам також потрібно взнати (подивитися в Інтернет або запитати у знайомих, якщо вони живуть у цій федеральній землі) перш ніж Ви самовільно поїдете до тієї землі, куди Ви хочете їхати, бо якщо земля вже не приймає біженок та біженців з України, то Вас там оформити не зможуть. Це значить, що Вам потрібно буде їхати до Первинного центру прийому біженок та біженців з України та чекати розподілу у ту федеральну землю, де ще наразі є місця.
Міла
Як можна відкріпитися від колишньої землі?
@ryuiibpoo , вчора відповідала на схоже запитання на нашому російськомовному форумі: Больше 2 месяцев не дают помощь | Handbook Germany : Together.
Міла
Якщо зараз я приїхала до свого чоловіка який живе і працює на іншій землі , куди можна звернутися?
@ryuiibpoo , звернутися стосовно чого?
Як я Вам вже написала, і як Ви самі написали "на іншій землі мені сказали виписатися з тої землі", Вам треба зверутися до відповідальних інстанцій в федеральній землі Баварія, щоб Вас звідти виписали.
Людям, які тільки збираються виїжджати до України, ми рекомендуємо наступне (чи це працює у Вашому випадку - мені невідомо, бо вже пройшло 2 роки):
Що Вам потрібно було зробити, якщо Ви повернулися в Україну, напряму залежало від Вашої особистої ситуації.
Зняття з реєстрації повинно було відбутися в РАГСі за місцем Вашого останнього проживання. У деяких містах Німеччини зняття з реєстрації відбувається в Einwohnermeldeamt або ж в Bürgeramt. Знятися з реєстрації необхідно було за тиждень до запланованого виїзду з країни. Якщо Ви не встигли знятися з реєстрації, то Ви могли зробити це ще протягом 2 тижнів після виїзду з Німеччини. Для зняття з реєстрації необхідно було особисто з’явитися в РАГС та пред’явити посвідчення особи або закордонний паспорт. У деяких містах є можливість знятися з реєстрації письмово. Треба було заздалегіть звернутися з цього приводу до відповідального за Вас органу та дізнатися, чи мали Ви таку можливість. ВАЖЛИВО: Якщо Ви не знялися з реєстрації, то вчинили адміністративне правопорушення. За це Вам можуть призначити штраф до 1000 євро.
Якщо Ви орендували квартиру, то Ви повинні були розірвати договір оренди. Також зверніть увагу на те, що, можливо, Вам треба було розірвати договір постачання електроенергії та договір про надання Інтернет-послуг.
Вам потрібно було розірвати договір з Вашою медичною страховкою.
Вам потрібно було закрити банківський рахунок.
Якщо Ви стояли на обліку в Центрі зайнятості (Jobcenter) або у Відділі соціального забезпечення (Sozialamt), то Вам потрібно було повідомити їм про своє повернення в Україну.
Зазвичай Ви можете зв’язатися з усіма органами влади, надіславши їм листа поштою або ж написавши їм електронного листа. У листі Ви повинні вказати свій персональний номер (Kundennummer) або номер Вашої справи (Aktenzeichen).
Щодо "відкріплення від федеральної землі" Вам треба звертатися до відповідального за Вас Відділу у справах іноземців в старій федеральній землі.
Міла