Перейти до вмісту
Повернутися до огляду
Viktoriia_Kravchyk

Відмова у параграфі 24

Вітаю! 

Пишу з метою інформування і через необхідність поставити питання водночас :). Ось тут було моє попреднє питання: https://handbookgermany.de/uk/forum/thread/perekhid-na-ss18b-do-otryman…

Сьогодні отримала відмову у параграфі 24. Ситуація наступна: до початку війни я жила та навчалась в Україні. У березні 2022 виїхала та отримала тимчасовий захист у Чехії. Влітку вступила на магістерську програму, частина якої проходила у Празі (1 рік), а наступний рік - у Нідерландах. У Нідерландах можливості отримати тимчасовий захист після чеського не було, тому я перейшла на студентську посвідку на проживання, термін якої витік в жовтні 2024. Того ж місяця я подалась на тимчасовий захист у Німеччині та переїхала до Берліну. 

Виявилося що через те, що у мене була студентська віза у іншій країні ЄС після початку війни, отримати тимчасовий захист я більше не можу. Працівник ЛЕА сказав, що проблема типова та є частою причиною відмови. Інформація для мене була нова (або може я погано шукала), тому залишаю її тут, якщо хтось раптом буде в схожій ситуації. Вийшло, що чекала 7 місяців на тимчасовий захист, а отримати я його з самого початку не могла. 

Тепер частина з питанням :). Мені запропонували дві опції: дульдунг або посвідка за параграфом 18б. Очевидно, обрала 2 варіант, наче відповідаю всім вимогам. Я маю безстроковий контракт, позиція відповідає моїй освіті, дипломи визнаються. Пакет документів склали на тому ж терміні. Тепер чекаю на підтвердження від bundesagentur für arbeit. 

Чи може щось піти не так на цьому етапі? Які є можливі причини відмови від bundesagentur für arbeit? 

Хвилююсь, бо 1) якщо відмовлять, буде зовсім капець, 2) я весь цей час працювала на німецьку компанію на підставі подачі на тимчасовий захист. Тепер цю заяву анулювали, бо я не відповідаю вимогам. Нової посвідки ще немає. Чи не буде це проблемою для bundesagentur für arbeit? І який у мене взагалі зараз статус (чи досі я працюю легально)?

Наперед дякую!

1 коментарі

Відповіді (1)

Profile Picture
Міла_Модераторка

Вітаю, @Viktoriia_Kravchyk !

Дякую, що так детально розповіли про себе.

На жаль, не можу сказати, чи може щось піти не так, бо це - сфера відповідальності Агентства з працевлаштування. але Ви однозначно прийняли вірне рішення, що обрали §18b. 

Причинами відмови може бути повна протилежність Вашої визнаної освіти тій діяльності, якою Ви займаєтеся наразі (наприклад, Ви вивчали в Україні флористику, а в Німеччині працюєте в сфері "IT"). Причиною відмови може бути також недостатня зарплатня для рівня життя в Німеччині. Як Агентство з працевлаштування, так і Відомство у справах іноземців, у своїй більшості приймають рішення, які базуються на прогнозуванні: тобто, вони штудіюють Ваші документи, порівнюють кваліфікації, цифри, числа, досвід, діяльність та прогнозують, наскільки вигідно Вас залишити в Німеччині в довгостроковій перспективі на основі усіх Ваших даних, щоб Ви працювали на Німеччину, а не навпаки.

Якщо при подачі документів у Вас самої немає "слабких місць", то проблем виникнути не повинно.

Ви хвилюватися не маєте, бо навіть якщо Вам не видадуть посвідку на перебування з метою робітничої діяльності, Вас не відправлять в країну, де йде війна, а видадуть, як Ви і зазначили, відтермінування депортації, яке, авжеж, за певних умов можна з часом перетворити на більш стабільні посвідки на перебування, якщо є бажання та розуміння необхідності вибудовувати власне життя самостійно.

Чи не буде це проблемою для bundesagentur für arbeit? І який у мене взагалі зараз статус (чи досі я працюю легально)?

Не зовсім розумію. Ви пишете "Мені запропонували дві опції: дульдунг або посвідка за параграфом 18б. Очевидно, обрала 2 варіант, наче відповідаю всім вимогам. Я маю безстроковий контракт, позиція відповідає моїй освіті, дипломи визнаються. Пакет документів склали на тому ж терміні".

Це означає, що у Вас вже була розмова з Відомством у справах іноземців, що у Вас вже є пакет документів, тож Ви мали прояснити у той же самий момент і Ваш статус, або ж Відомство у справах іноземців повинно було видати "Fiktionsbescheinigung", який підтверджує Ваше легальне перебування на території ЄС, в очікуванні посвідки на перебування. Або ж Відомство у справах іноземців мало надіслати Вам електронного листа, в якому також зазначається, що в процесі очікування посвідки на перебування цей електронний лист є "Вашою тимчасовою посвівдкою на перебування".

Ні, якщо у Вас немає посвідок на перебування будь-якого типу, то Ви не працюєте легально. Якщо у Вас "увімкнувся" безвіз, то Ви по ньому не маєте права працювати. Через 90 днів Вам потрібно залишити територію ЄС.

Якщо ж у Вас немає ані безвізу, ані будь-якого іншого документу від офіційних інституцій, який пояснює, в якому статусі Ви наразі знаходитеся в Німеччині, Ви не можете знаходитися в Німеччині.

Тож, Вам негайно потрібно звернутися до відповідального за Вас Відомства у справах іноземців, щоб воно пояснило Вам Ваш статус, пов'язані з ним права та обов'язки, а також надало документ (у моєму власному досвіді це був колись електронний лист), що допоки розглядаються Ваші документи на посвідку згідно §18b, Ваше знаходження на території Німеччині - законне.

Бажаю Вам спокійних вихідних!

Міла

Відповісти
Проєкт від
  • medienmacher
  • Логотип "За фінансової підтримки Європейського Союзу"
  • Логотип "За фінансової підтримки Федерального міністерства внутрішніх справ"
  • Логотип "За фінансової підтримки Уповноваженого Федерального уряду з питань міграції, біженців та інтеграції та Уповноваженого Федерального уряду з питань боротьби з расизмом"
За підтримки
  • Логотип "Міжнародного комітету порятунку" (International Rescue Committee, IRC)