Перейти до вмісту
Повернутися до огляду
Ranger31

Зміна 24 параграфу некваліфікована робота

Добрий день, 

В мене таке питання, з липня 2022 року працюю в Німеччині на маленькому підприємстві, це інтернет магазин, пакую речі, іноді (перед святами, коли навантаження велике) я допомогаю офомлювати самі замовлення. У нас був повний робочий день, з січня цього року Kurzarbeit бо замовляють мало (можливо перед Великоднем знову буде повний робочий день)

За освітою я вчитель фр.мови - бакалавр (мову вже забула, не працювала ні дня) та перекладач англ. та фр. мови - спеціаліст. Вчитель то не моє абсолютно. Німецька подобається, сама до гарного б2 довчила, допомогаю з перекладом знайомим українкам.

Я б хотіла тут залишитися, ще перед війною я була au pair та мені тут дуже сподобалося (я навіть поїхала потім у це ж містечко, де оперила). Але питання, що в моєму випаду робити? За цією спеціальністю навіть з повним робочим днем на робочу візу не перевели б (бо не Mangelarbeit як я розумію)? Чи підтверджувати мені диплом? Я думала спробувати подати документи в Malteser, там є вакансії допомоги біженцям. Чи з такою роботою я б мала можливість отримати візу?

Або підкажіть, де знайти міграційного консультанта (і чи він мені допоможе, бо можливо порадите іншу освіту отримати?)

Аусбільдунг це крайній варіант, не хочеться, бо зп невелика буде, але якщо інших варіантів немає, буду шукати його.

Дуже вдячна за допомогу.

9 коментарі

Відповіді (9)

Profile Picture
Міла_Модераторка

Добрий день, @Ranger31 !

Ні, робота, для якої Ви плануєте отримувати посвідку на перебування, має бути кваліфікованою, тобто такою, для якої у реальному житті потрібно отримувати вищу освіту або вищу професійну освіту.

Також робочий контракт має бути повним: повний робочий день на постійній основі; відпустка; лікарняний; зарплатня, якої вистачає людині для того, щоб повністю себе забезпечувати та не отримувати соціальні виплати; здійснення пенсійних та інших обов'язкових внесків.

На жаль, пакування речей на складі та прийняття замовлень у режимі неповного робочого дня не відносяться до таких професій та завантаженості людини.

По-перше, Ви маєте визнати Ваш диплом: навіть якщо Ви не збираєтеся ні дня працювати у Німеччині по здобутій професії, бо з листопада 2024 року кваліфіковані спеціалістки та кваліфіковані спеціалісти можуть працювати не за тією освітою, яку вони отримали в країні свого походження. Проте визнаний диплом у Німеччині буде ознакою, що Ваша освіта признається у Німеччині.

Якщо б Ви працювали б вчителькою, то Вам потрібно б було визнати не тільки Ваш диплом, але визнати і Вашу кваліфікацію, бо вчительки/вчителі/педагогині/педагоги відносяться до регламентованих професій, які необхідно визнавати у Німеччині.

За цією спеціальністю навіть з повним робочим днем на робочу візу не перевели б (бо не Mangelarbeit як я розумію)?

За якою спецаільністю? "пакую речі, іноді (перед святами, коли навантаження велике) я допомогаю офомлювати самі замовлення": Ні, бо Ви маєте завжди собі уявляти наступне та порівнювати: Я пакую речі на складі та ІНОДІ приймаю замовлення. Чи потрібно мені для цієї робітничої діяльності навчатися 5 років в університеті або в інституті, писати роботи (бакалаврську, магістерську або спеціалістську), складати іспити, складати державні іспити? Якщо відповідь "Так", то це - кваліфікована праця, з якою можна подавати документи на отримання посвідки на перебування з метою виконання робітничої діяльності. Якщо відповідь "Ні", то, відповідно, не можна.

І не тому що, що це - не "Mangelberuf". Для "Mangelberuf" також потрібно визнавати диплом або кваліфікацію (в залежності від сфери). Не кожна діяльність, де не вистачає людей, відноситься у Німеччині до "Mangelberufe".

До того ж велику роль відіграє рішення Агенції з працевлаштування, яка має дати своє рішення щодо відповідності діяльності Вашій кваліфікації та потреби людини у тій чи іншій сфері. Тобто, для порівняння: Якщо в Україні Ви вивчилися на вчительку французької мови, а також перекладачку (французька, англійська),  а хочете працювати в "Malteser", то сфера Вашої діяльності повинна хоч трохи торкатися освіти. Агенція з працевлаштування сама вирішить, наскільки одне відповідає іншому. Я можу собі уявити, що робота в "Malteser" може відповідати особливостям Вашої освіти (тобто, робота з людьми; багато спілкування; можливо, допомога біженкам та біженцям у мовному аспекті; пояснення; відповіді на запитання; збирання матеріалу). Але все це Вам потрібно буде самій описати для Агенції з працевлаштвання, щоб довести, що Ви працюєте в соціальній сфері та можете застосувати свої педагогичні та перекладацькі навички на потенційному робочому місті.

Якщо Агенції з працевлаштування все підійде, то вона дасть зелене світло відповідальному за Вас Відомстві у справах іноземців, яке почне процес розгляду Ваших документів для видачі відповідної посвідки на перебування.

Відповісти
Ranger31

дуже дякую вам за відповідь, усе зрозуміло! ще хотіла б уточнити, ви написали, чи потрібно вчитися 5 років на цю спеціальність, зрівнювати з Аусбільдунгом також можна? 

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@Ranger31 , не дуже розумію Ваше запитання

ще хотіла б уточнити, ви написали, чи потрібно вчитися 5 років на цю спеціальність, зрівнювати з Аусбільдунгом також можна? 

"Ausbildung" можна порівнювати з українськими закладами вищої технічно-професійної освіти. Тобто, наприклад, на складі також є професії, для яких потрібно робити "Ausbildung" (наприклад, логістичні речі або обслуговування машин/комп'ютерів і т.і.). Тобто, для цього потрібно вчитися від або до 2 років (все залежить від напрямку), але цього - достатньо, щоб отримати потім посвідку на перебування для кваліфікованих спеціалісток/кваліфікованих спеціалістів з професійною освітою.

Міла

Відповісти
Ranger31

За якою спецаільністю? "пакую речі, іноді (перед святами, коли навантаження велике) я допомогаю офомлювати самі замовлення": Ні, бо Ви маєте завжди собі уявляти наступне та порівнювати: Я пакую речі на складі та ІНОДІ приймаю замовлення. Чи потрібно мені для цієї робітничої діяльності навчатися 5 років в університеті або в інституті, писати роботи (бакалаврську, магістерську або спеціалістську), складати іспити, складати державні іспити? Якщо відповідь "Так", то це - кваліфікована праця, з якою можна подавати документи на отримання посвідки на перебування з метою виконання робітничої діяльності. Якщо відповідь "Ні", то, відповідно, не можна.

ось тут, чи можна порівнювати з аусбільдунгом також

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@Ranger31

ось тут, чи можна порівнювати з аусбільдунгом також

Відповіла, яку діяльність на складі можна порівнювати з "Ausbildung", у повідомленні вище. Ви можете тут подивитися усі професії на складі, для виконання яких у Німеччині роблять "Ausbildung": Startseite | Ausbildungssuche | Bundesagentur für Arbeit. Вона як раз від Агенції з працевлаштування.

Міла

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@Ranger31

Або підкажіть, де знайти міграційного консультанта (і чи він мені допоможе, бо можливо порадите іншу освіту отримати?)

Для цього Ви можете назвати мені місто та поштову адресу Вашого проживання: я подивлюся для Вас безкоштовні міграційні консультації, які, можливо, зможуть Вас зорієнтувати по тому чи іншому запитанню.

Відповісти
Ranger31

дякую, місто Rostock

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@Ranger31 , знайшла по Вашій локації наступні організації:

• Deutsches Rotes Kreuz Kreisverband Rostock e.V.: Міграційна консультація для дорослих мігранток та мігрантів: Migrationsberatung - DRK Kreisverband Rostock e.V. Консультація можлива німецькою мовою;
  • mbeon Migrationberatung: Міграційна консультація онлайн: Главная страница | mbeon. Консультація можлива німецькою, англійською та російською мовами. Для отримання онлайн-консультації необхідно пройти процес реєстрації;
  • Caritas im Norden Rostock: Міграційна консультація для дорослих мігранток та мігрантів: Flucht & Migration. Консультація, можливо, можлива російською мовою. Контакт - на сторінці;
  • Caritas Online Beratung: Міграційна консультація онлайн: Beratung & Hilfe. Для отримання онлайн-консультації необхідно пройти процес реєстрації.

Будь ласка, зверніться за порадою також до цих організацій або контактів.

Якщо вони Вам не допоможуть, приходьте знову до мене - буду шукати далі.

Міла

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@Ranger31 ,

Аусбільдунг це крайній варіант, не хочеться, бо зп невелика буде, але якщо інших варіантів немає, буду шукати його.

Зарплата залежить від сфери, де людина планує проходити професійне навчання, а потім і працювати.

Можливо, Вам доведеться проходити професійне навчання, так: якщо Ваш диплом не визнають або якщо Ваша потенційна робота все-ж-таки не буде якось торкатися Вашої освіти (згідно аналізу Ваших документів як Агенцією з працевлаштування, так і Відомством у справах іноземців).

Бажаю Вам вдалого початку тижня!

Міла

Відповісти
Проєкт від
  • medienmacher
  • Логотип "За фінансової підтримки Європейського Союзу"
  • Логотип "За фінансової підтримки Федерального міністерства внутрішніх справ"
  • Логотип "За фінансової підтримки Уповноваженого Федерального уряду з питань міграції, біженців та інтеграції та Уповноваженого Федерального уряду з питань боротьби з расизмом"
За підтримки
  • Логотип "Міжнародного комітету порятунку" (International Rescue Committee, IRC)