Зміна 24 параграфу некваліфікована робота
Добрий день,
В мене таке питання, з липня 2022 року працюю в Німеччині на маленькому підприємстві, це інтернет магазин, пакую речі, іноді (перед святами, коли навантаження велике) я допомогаю офомлювати самі замовлення. У нас був повний робочий день, з січня цього року Kurzarbeit бо замовляють мало (можливо перед Великоднем знову буде повний робочий день)
За освітою я вчитель фр.мови - бакалавр (мову вже забула, не працювала ні дня) та перекладач англ. та фр. мови - спеціаліст. Вчитель то не моє абсолютно. Німецька подобається, сама до гарного б2 довчила, допомогаю з перекладом знайомим українкам.
Я б хотіла тут залишитися, ще перед війною я була au pair та мені тут дуже сподобалося (я навіть поїхала потім у це ж містечко, де оперила). Але питання, що в моєму випаду робити? За цією спеціальністю навіть з повним робочим днем на робочу візу не перевели б (бо не Mangelarbeit як я розумію)? Чи підтверджувати мені диплом? Я думала спробувати подати документи в Malteser, там є вакансії допомоги біженцям. Чи з такою роботою я б мала можливість отримати візу?
Або підкажіть, де знайти міграційного консультанта (і чи він мені допоможе, бо можливо порадите іншу освіту отримати?)
Аусбільдунг це крайній варіант, не хочеться, бо зп невелика буде, але якщо інших варіантів немає, буду шукати його.
Дуже вдячна за допомогу.
Добрий день, @Ranger31 !
Ні, робота, для якої Ви плануєте отримувати посвідку на перебування, має бути кваліфікованою, тобто такою, для якої у реальному житті потрібно отримувати вищу освіту або вищу професійну освіту.
Також робочий контракт має бути повним: повний робочий день на постійній основі; відпустка; лікарняний; зарплатня, якої вистачає людині для того, щоб повністю себе забезпечувати та не отримувати соціальні виплати; здійснення пенсійних та інших обов'язкових внесків.
На жаль, пакування речей на складі та прийняття замовлень у режимі неповного робочого дня не відносяться до таких професій та завантаженості людини.
По-перше, Ви маєте визнати Ваш диплом: навіть якщо Ви не збираєтеся ні дня працювати у Німеччині по здобутій професії, бо з листопада 2024 року кваліфіковані спеціалістки та кваліфіковані спеціалісти можуть працювати не за тією освітою, яку вони отримали в країні свого походження. Проте визнаний диплом у Німеччині буде ознакою, що Ваша освіта признається у Німеччині.
Якщо б Ви працювали б вчителькою, то Вам потрібно б було визнати не тільки Ваш диплом, але визнати і Вашу кваліфікацію, бо вчительки/вчителі/педагогині/педагоги відносяться до регламентованих професій, які необхідно визнавати у Німеччині.
За якою спецаільністю? "пакую речі, іноді (перед святами, коли навантаження велике) я допомогаю офомлювати самі замовлення": Ні, бо Ви маєте завжди собі уявляти наступне та порівнювати: Я пакую речі на складі та ІНОДІ приймаю замовлення. Чи потрібно мені для цієї робітничої діяльності навчатися 5 років в університеті або в інституті, писати роботи (бакалаврську, магістерську або спеціалістську), складати іспити, складати державні іспити? Якщо відповідь "Так", то це - кваліфікована праця, з якою можна подавати документи на отримання посвідки на перебування з метою виконання робітничої діяльності. Якщо відповідь "Ні", то, відповідно, не можна.
І не тому що, що це - не "Mangelberuf". Для "Mangelberuf" також потрібно визнавати диплом або кваліфікацію (в залежності від сфери). Не кожна діяльність, де не вистачає людей, відноситься у Німеччині до "Mangelberufe".
До того ж велику роль відіграє рішення Агенції з працевлаштування, яка має дати своє рішення щодо відповідності діяльності Вашій кваліфікації та потреби людини у тій чи іншій сфері. Тобто, для порівняння: Якщо в Україні Ви вивчилися на вчительку французької мови, а також перекладачку (французька, англійська), а хочете працювати в "Malteser", то сфера Вашої діяльності повинна хоч трохи торкатися освіти. Агенція з працевлаштування сама вирішить, наскільки одне відповідає іншому. Я можу собі уявити, що робота в "Malteser" може відповідати особливостям Вашої освіти (тобто, робота з людьми; багато спілкування; можливо, допомога біженкам та біженцям у мовному аспекті; пояснення; відповіді на запитання; збирання матеріалу). Але все це Вам потрібно буде самій описати для Агенції з працевлаштвання, щоб довести, що Ви працюєте в соціальній сфері та можете застосувати свої педагогичні та перекладацькі навички на потенційному робочому місті.
Якщо Агенції з працевлаштування все підійде, то вона дасть зелене світло відповідальному за Вас Відомстві у справах іноземців, яке почне процес розгляду Ваших документів для видачі відповідної посвідки на перебування.