Перейти до вмісту
Повернутися до огляду
Nevil32

Зміна країни захисту

Я переїхав з України в жовтні 2024 року і подав заяву на тимчасовий захист у Словаччині, яка діє до 4 березня 2025 року. Я хочу її припинити та переїхати до Німеччини. Однак я вже використав дозволені 90 днів протягом 180-денного безвізового періоду в Європі. Чи є ризик що мене не впустять до Німеччини, так як 90 днів в ЄС вичерпано?

Якщо я припиняю свій тимчасовий захист у Словаччині, чи можу я подати заяву на тимчасовий захист у Німеччині? Та чи можуть мені відмовити? 

Якщо мені запропонують тимчасове відтермінування депортації, чи можу я змінити цей статус на студентську візу, або робочу?

Я час від часу маю укр фріланс проекти які покривають моє проживання.
Чи можу я просити допомоги з розміщенням згідно з параграфом 24 (одночасно покриваючи витрати самостійно)?

Дякую Вам!

2 коментарі

Відповіді (2)

Profile Picture
Міла_Модераторка
Оновлено:

Доброго дня, @Nevil32 !

і подав заяву на тимчасовий захист у Словаччині, яка діє до 4 березня 2025 року. Я хочу її припинити та переїхати до Німеччини. Однак я вже використав дозволені 90 днів протягом 180-денного безвізового періоду в Європі. Чи є ризик що мене не впустять до Німеччини, так як 90 днів в ЄС вичерпано?

Чи отримали Ви вже тимчасовий захист Словаччини? Або тільки подали заяву?

Так, Вас не впустять до Німеччини, бо безвіз працює тільки між країнами ЄС та країнами не ЄС (як і є з нашою Україною та країнами ЄС при виїзді та в'їзді). Всередині ЄС безвіз для громадянок та громадян країн не ЄС не працює: для перебування в будь-якій країні ЄС громадянкам та громадянам третіх країн (не ЄС) потрібно отримувати посвідки на перебування з певною метою перебування.

Якщо я припиняю свій тимчасовий захист у Словаччині, чи можу я подати заяву на тимчасовий захист у Німеччині? Та чи можуть мені відмовити? 

Так і так.

Якщо Ви вже отримали тимчасовий захист Словаччини, то:

Між країнами ЄС раніше працював процес, який я Вам опишу нижче, проте наразі вже люди та організації інформують нас, що гарантії надання тимчасового захисту більше немає. Люди, які вже мали тимчасовий захист в одній або декількох країнах, можуть його більше не отримати у Німеччині.

По закону Ви не можете мати тимчасовий захист в декількох країнах. Це означає, що людина має або відмовитися від наявної у неї будь-якою посвідки на перебування будь-якої країни світу або ж зачекати, поки вона закінчиться сама по собі.

Якщо людина вже отримувала тимчасовий захист в одній з країн (ЄС), то шанси отримати його в іншій країні (ЄС) є значно нижчими порівняно з тими людьми, які подаються на цей вид захисту вперше та не мають жодної посвідки на перебування у жодній з країн світу. У разі відхилення Вашого запиту є можливість звернутися до адвокатів або адвокаток, які будуть відстоювати Ваші права у вирішенні питання з Відділом у справах іноземців. Нещодавно на цьому моменті ще раз наголосив адвокат у рамках проведеного семінару, який займається у своїй практиці подібними випадками та порекомендував не приймати прихисток або відстрочку від депортації, які наразі вже частіше практикують німецькі відомства, а подавати апеляцію щодо подібних рішень.

Процес відмови від тимчасового захисту в країнах ЄС виглядає наступним чином: 

Якщо Ви хочете переїхати в Німеччину, Вам потрібно подати заяву до місцевого компетентного органу у справах іноземців в Словаччині про переведення Вашого місця проживання в державу ЄС - у Німеччину, відповідно до 42-го параграфу. Це - європейський закон, який застосовується безпосередньо у відповідних державах-членах ЄС. Потім ця заява надсилається до Відомства з міграції та біженців у Німеччині ("BAMF"), після чого Німеччина оцінює свої можливості щодо прийняття біженок і біженців і дає свою позитивну або негативну відповідь.

У разі отримання згоди з боку Німеччини орган реєстрації іноземних громадян в Словаччині повідомить Вам детальну інформацію щодо подальших кроків (https://www.gesetze-im-internet.de/aufenthv/__43.html). Від тимчасового захисту Словаччини, а також від усіх соціальних виплат, якщо такі є, доведеться відмовитися.

Отже, для початку процедури запиту тимчасового захисту в Німеччині я б порадила Вам звернутися до місцевого компетентного органу у справах іноземців в Словаччині. Вони можуть допомогти Вам у цьому. Ми надаємо тільки загальну консультацію та вважаємо за потрібне заздалегідь висвітлити всі шанси та ризики щодо отримання тимчасового захисту на данний момент у Німеччині, бо ситуація кардинально змінилася з лютого 2022 року. Для більш детальної місцевої інформації Вам необхідна консультація на місці безпосередньо в Словаччині.

Наразі людям, які вже мали десь тимчасовий захист, пропонують притулок або відтермінування депортації - 2 види перебування, які нічого не мають спільного з §24, проте надають щонайменше проживання в безпечному місці.

Я не рекомендую відмовлятися від тимчасового захисту Словаччини, оскільки більше немає гарантії, що Ви отримаєте його в Німеччині. Єдиною МОЖЛИВОЮ гарантією може бути підтвердження від Німеччини (під час процесу відмови від тимчасового захисту), у письмовому вигляді, що Німеччина справді прийме Вас саме за параграфом 24, а не дасть притулок або відтермінування від депортації, при цьому загнавши Вас у куток, з якого буде вже дуже важко виплутатися.

Якщо мені запропонують тимчасове відтермінування депортації, чи можу я змінити цей статус на студентську візу, або робочу?

Інформацію про відстрочку від депортації Ви можете прочитати тут. Ми не консультуємо щодо питань прихистку або відтермінування депортації. Якщо Ви отримаєте один з цих видів на перебування, приходьте знову до мене: я перенаправлю Ваше запитання до нашої партнерської організації, яка займається виключно цими питаннями.

Наразі у Вашому випадку поки немає рішення, який дозвіл на перебування Ви отримаєте.

Я маю висвітлити Вам всі можливі шанси та ризики: рішення - за Вами.

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@Nevil32 ,

Чи можу я просити допомоги з розміщенням згідно з параграфом 24 (одночасно покриваючи витрати самостійно)?

Що Ви маєте на увазі під допомогою з розміщенням? Надання житла? Ні: Ви маєте самостійно шукати житло. Людям, які отримують соціальну допомогу від держави, покривають витрати на житло, якщо житло відповідає встановленим нормам та параметрам. Також можна шукати соціальне житло (для більш слабких прошарків населення).

Однак, я розумію з Вашого повідомлення, що Ви будете забезпечувати себе самостійно? У цьому випадку Ви маєте шукати житло також самостійно та, відповідно, платити за нього.

Міла

Відповісти
Проєкт від
  • medienmacher
  • Логотип "За фінансової підтримки Європейського Союзу"
  • Логотип "За фінансової підтримки Федерального міністерства внутрішніх справ"
  • Логотип "За фінансової підтримки Уповноваженого Федерального уряду з питань міграції, біженців та інтеграції та Уповноваженого Федерального уряду з питань боротьби з расизмом"
За підтримки
  • Логотип "Міжнародного комітету порятунку" (International Rescue Committee, IRC)