Зміна параграфу з 24 при працевлаштуванні
Привіт, шановна спільното!
Я з сім’єю перебуваю в Німеччині (NRW) за §24. Працюю у Vertriebs ID у фірмі, що займається виробництвом металевих конструкцій.
Незабаром отримаю безстроковий трудовий договір.
Маю:
Anerkennung und Zeugnisbewertung як інженер-електронік напрямку телекомунікацій (без права представлятися як Diplom-Ingenieur), сертифікат з мови на B1.
Моя поточна робота, ймовірно, не пов’язана зі спеціальністю, однак я здебільшого виконую технічні завдання (контроль, розрахунки), а не адміністративну чи kaufmännische роботу.
Питання:
Чи можу я за таких умов перейти з §24 на інший параграф, пов’язаний з працевлаштуванням (наприклад, §18a чи §19c)?
Можливо, хтось із вас мав подібний досвід або знає, як краще діяти в такій ситуації (маю на увазі, з чого починати)?
Буду дуже вдячна за будь-яку пораду чи підказку
Привіт, шановна @Olena.987 !
Переходити Ви можете тоді, коли Ви бачите, що Ви відповідаєте вимогам отримання тієї чи іншої посвідки на перебування. Жодних інших критеріїв щодо переходу немає.
Я рекомендую ознайомитися Вам з дозволом на перебування для кваліфікованих працівниць / кваліфікованих працівників з професійною освітою (§18a AufenthG). Вимоги для отримання: Aufenthaltserlaubnis für Fachkräfte mit Berufsausbildung - Dienstleistungen - Service Berlin - Berlin.de.
Виконувана робота не має більше бути пов'язана з отриманою освітою, проте має бути кваліфікованою (тобто такою, для якої потрібно навчатися декілька років) та має мати щось суміжне з отриманою освітою, а не бути зовсім іншим напрямком. У Вашому випадку Ви підходите під цю вимогу, наскільки я можу зрозуміти з Вашого опису діяльностів повідомленні.
Щодо §19c (Abs. 2 AufenthG): Не впевнена, що Відомство у справах іноземців запропонує Вам саме цю посвідку на перебування, бо вона у першу чергу надається людям, які не мають освіти, не можуть визнати свій диплом або кваліфікація у Німеччині просто сама по собі невизнана, проте мають обширні професійні навички та здобуття: § 19c AufenthG - Einzelnorm (gesetze-im-internet.de). Проте це Ви маєте заптати виключно у Відомстві у справах іноземців, коли підготуєте усі необхідні докуенти.
Цей параграф видається особам з "видатними практичними професійними знаннями". Для цього особа повинна відповідати наступним вимогам:
Також є варіант подати документи на "Блакитну картку ЄС", якщо Ви відповідаєте умовам її отримання.
"Блакитна картка ЄС" - параграф 18g: § 18g AufenthG - Einzelnorm (gesetze-im-internet.de). Умови щодо її отримання Ви можете прочитати за посиланням: Блакитна карта ЄС | Handbook Germany.
ВАЖЛИВО: За законом прямого переходу на "Блакитну картку ЄС" - немає: § 19f AufenthG - Einzelnorm (gesetze-im-internet.de). Вона видається доволі рідко, рішення знаходиться у руках кожної окремої федеральної землі та кожного окремого Відомства у справах іноземців.
Я вважаю, що у Вашому випадку Ви можете подаватися на §18a.
Бажаю Вам вдалого початку тижня!
Міла