Підтвердження диплому
Добрий день, хочу звернутися до Вас з метою отримання консультації. За освітою я лікар-стоматолог, на даний момент працюю в медичному університеті в Україні. Отримала ступінь кандидата медичних наук, працюю на посаді доцента кафедри. Планую переїжджати до Німеччини. На даний момент вивчаю німецьку мову.
- Підкажіть будь ласка, який мій шлях по працевлаштуванню в Німеччині? Які документи потрібно готувати, апостилювати, перекладати?
- Який наступний крок після здачі іспиту на знання німецької мови рівня В2?
- Як проходить процес підтвердження диплому? Чи це потрібно робити по приїзді до Німеччини чи можна дистанційно розпочинати цей процес?
- Чи можу працювати в Німеччині в компанії, яка займається продажем медичних препаратів, медичного інструментарію чи техніки? (Я 13 років працюю в медичному університеті як викладач стоматології для іноземних студентів, моя трудова діяльність зосереджена на науковій діяльності і практичного досвіду роботи з пацієнтами мені бракує, тому я б не хотіла в Німеччині працювати стоматологом). Ще маю прохання, в якій галузі медицини я можу працювати в Німеччині, чи можлива страхова медицина?
Буду вдячна за Вашу відповідь і приділений час листу.
Відповіді (6)
Вітаю, Ternotina!
Професія стоматолога відноситься до регульованих в Німеччині, тому щоб працювати за професією Вам потрібні або Approbation або Berufserlaubnis. Для того, щоб працювати в суміжних областях (якщо це не ваканції, які теж передбачають визнання кваліфікації), немає необхідності проходити процедуру визнання диплому.
Є два можливі способи визнання кваліфікації:
1. Експертиза документів (про освіту, трудового досвіду) для визначення еквівалентності Вашої освіти до німецької.
2. Отримання тимчасового дозволу на роботу (зазвичай 2 роки) з наступним складанням фахового екзамену (приблизно як у випускників-стоматологів тут).
Документи, які як правило (список може змінюватись в залежності від землі) потрібні в обох випадках:
1. Закордонний паспорт
2. Диплом+додаток (потрібен апостиль)
3. Всі сертифікати з інтернатури, ординатури, спеціалізації і т.п. (потрібен апостиль)
4. Свідоцтво про народження (потрібен апостиль)
5. Certificate of Good Standing (для деяких земель)
6. Документ, що засвідчує право на перебування в Німеччині, прописка
7. Довідка від лікаря, довідка про несудимість (мають короткий срок дії)
8. Сертифікат про володіння німецькою мовою (мінімум В2)
Якщо Ви вирішите йти першим шляхом, то знадобляться мовний сертифікат С1 (для багатьох земель), навчальні плани з ВУЗу, інтернатури, спеціалізацій, а також документи з місць працевлаштування, які засвідчують досвід.
Наявність наукового ступеню, на жаль, ніяк не спрощує процес визнання диплому, але можливо після апробації буде мати значення.
Відповідаючи на запитання стосовно наступного кроку після В2, я б особисто порадила йти на С1 Zahnmedizin, якщо Ви ще не плануєте їхати.
Вам буде важко подавати документи з Украни, якщо у Вас немає резиденції в Німеччині або домовленності з роботодавцем. Але Ви можете пробувати вже зараз шукати вакансії і звязуватись з роботодавцями в сферах, які повязані з медициною, але не вимагають визнання диплому.