Fiktionsbescheinigung
Merhaba. Ben multeci statusu olarak Almanyada ikamet etmekteyim ve 3 yil oturum iznim var. Esim ve kızım aile birleşimi ile Almanyaya 17 haziranda geldiler. 02.07 2024 tarihinde cochem ausländerbehörde den 01.10.2024 tarihine kadar geçerli fiktionsbescheinigung aldık. Parmak izi islemimizi tamamladık. Yanliz plastik kimliklerinimiz henüz gelmedi. Sorum şu; esim ve çocuğum fiktionsbescheinigung larla TR ye gidip gelebilirlermi? Vize süremiz 25 haziranda bitmişti. Cevabiniz sabırsızlıkla bekliyoruz. Çok teşekkür ederiz
2 Yorumlar
Yanıtla (2)
Merhabalar,
Sorunuz için teşekkürler.
Öncelikle bir noktayı netleştirmemiz gerekir. Ailenizle "Aile İlticası" (Familienasyl) sürecine başvurdunuz mu? (Bkz. https://handbookgermany.de/tr/family-asylum) Çünkü aile ilticası, ailenizin sizinle aynı statü ve haklara sahip olması anlamına gelir. Eğer aile ilticasına başvurduysanız, aile üyeleriniz iltica veya mülteci koruma hakkı kazandıktan sonra, kendi ülkelerine seyahat edemezler.
Yoksa bundan tamamen bağımsız olarak mı aile birleşiminde bulundunuz? Yazdıklarınızdan alienizin bu ikinci yolla geldiklerini anlıyorum (https://handbookgermany.de/tr/family-reunification). Eğer öyleyse aileniz seyahat edebilir. Bununla ilgili önemli bir nokta daha var, aldıkları Fiktionsbescheinigung türü. Ailenizin ne tür bir Fiktionsbescheinigung aldığına bağlı olarak yanıt değişecektir:
Fiktionsbescheinigung yani geçici oturum belgesi, başvurduğunuz oturum izni unvanı hakkında henüz bir karar verilmemişse düzenlenir. Örneğin, oturum izninizi uzatmak veya yeni bir oturum izni için başvuruda bulunmak istiyorsanız bu belgeyi alabilirsiniz. Bu gibi durumlarda, İkamet Yasası'nın 81 (4) maddesi uyarınca ya da İkamet Yasası'nın 81 (3) maddesi uyarınca Fiktionsbescheinigung alırsınız. İkamet Yasası'nın 81. maddesinin 4. fıkrası uyarınca Fiktionsbescheinigung ile, tanınmış pasaportlar veya pasaport yerine geçen belgelerle seyahat edebilir ve Almanya'ya yeniden giriş yapabilirsiniz. Ancak bunun için ön koşul, resmi olarak öngörülen formun kullanılmasına ek olarak, yabancı formunun 3. sayfasındaki üçüncü kutunun da işaretlenmesidir.
Bahsettiğimiz üçüncü kutucuk bu sayfanın sonundaki görselde belirtilen kutucuktur (§ 81 Abs. 4 AufenthG):
https://allaboutberlin.com/guides/fiktionsbescheinigung
Ne yazık ki bu kural İkamet Yasası'nın 81(3) maddesi kapsamındaki sertifikalar için geçerli değildir.
İkamet Yasası Madde 81 (3) uyarınca Fiktionsbescheinigung, henüz bir oturum izni unvanına sahip değilseniz veya kimliğiniz henüz netleşmemişse düzenlenir. İkamet Yasası 81. madde 3. fıkrasına göre Fiktionsbescheinigung ile federal bölgede kalmanıza ve Almanya içinde seyahat etmenize izin verilir. Ancak, yurtdışında kaldıktan sonra yeniden girişe izin verilmez. Genellikle Fiktionsbescheinigung‘da, yurtdışına seyahate izin vermediğini belirtmek için "yurtdışına seyahat için geçerli değildir" ifadesi kullanılır.
Not olarak, 180 günden daha uzun süre Almanya dışında kalmaları durumunda oturum izninin geçerliliğini yitireceğini hatırlatmak isterim. Zaten verdiğiniz tarihlere dikkat ettiğiniz durumda (son geçerlilik tarihi 01.10.2024 olan geçici belgeniz) bu süreyi aşmanız mümkün değil. Yine de dikkat edilmesi gereken genel bir bilgi olarak belirtmek istedim.
Umarım bu bilgiler faydalı olmuştur. Anlaşılmayan bir yer varsa tekrar yazabilirsiniz. Genel çerçeve hakkında bilgi vermeye çalıştım. Bire bir durumunuzla ilgili emin olmak için Yabancılar Dairesi'ne de danışabilirsiniz.
Sevgiler,
Su
Merhabalar, bir şey daha eklemek istedim. Eğer gerçek isminizse kullanıcı isminizi bir takma ad seçerek değiştirebilir misiniz rica etsem? Kullanıcılarımızın veri güvenliği adına bunu önemsiyoruz.
Sevgiler,
Su