Almanya Vatandaşlığı

Alman vatandaşı olabilir miyim?

Bu içerik {videoservice}'dan eklenmiştir. Daha fazla bilgi için {socialhintlink_begin}buraya{socialhintlink_end} tıklayın.

Almanya'ya gelen birçok insan, en sonunda Alman vatandaşlığına başvurmayı düşünür. Alman vatandaşı olduğunuz takdirde, Almanya siyasetinde seçme ve seçilme hakkına sahip olursunuz. Ayrıca, AB içindeki hareket özgürlüğünden faydalanabilir, herhangi bir oturum iznine ihtiyaç duymadan Avrupa Birliği'ndeki diğer ülkelerde yaşayabilir ve çalışabilirsiniz. Alman pasaportuyla vize olmadan birçok ülkeye seyahat edebilirsiniz. Almanya'da, Alman vatandaşlığına sahip olarak artık Yabancılar Dairesine gitmeniz gerekmediğinden, bazı idari yükümlülüklerden kurtulmuş olursunuz.

Ebeveynleriniz Alman vatandaşıysa veya Almanya'da doğmuşsanız (ebeveynlerinizin belirli koşulları karşılaması şartıyla), otomatik olarak Alman vatandaşlığına hak kazanırsınız. Ayrıca burada doğmamış olsanız veya ebeveynleriniz Alman vatandaşı olmasa da Alman vatandaşı olabilirsiniz. Bunun için, vatandaşlığa kabul ("Einbürgerung") olarak adlandırılan bir süreçten geçmeniz gerekir.

Bilmem Gerekenler

Vatandaşlık için karşılanması gereken koşullar nelerdir?

Sekiz yıldan daha kısa bir sürede vatandaş olabilir miyim?

İltica veya öğrencilik sürecimde geçen zaman da bu süreye dahil edilir mi?

Almanca dil sertifikam yok-ne yapmalıyım?

Eski vatandaşlığımdan çıkmak zorunda mıyım?

Eski vatandaşlığımdan nasıl çıkarım?

Bir suçtan hüküm giydim, yine de vatandaş olabilir miyim?

Vatandaşlık sınavına girmek zorunda mıyım?

Koşulları karşılamıyorum – yine de vatandaş olabilir miyim?

Eşim Alman. Benim için geçerli özel kurallar var mı?

Vatandaşlık başvurusunu nerede ve nasıl yaparım?

Vatandaşlık başvurusu ne kadara mal olur?

Vatandaşlığı kaybetme ihtimalim var mı?

Önemli

Alman vatandaşlığınıza ek olarak başka bir vatandaşlık edinmek istiyorsanız, Vatandaşlık Dairesine "vatandaşlığı muhafaza etme başvurusunda" ("Beibehaltungsantrag") bulunmalısınız. Ancak bu başvuru onaylanırsa, her iki vatandaşlığa sahip olabilirsiniz. Aksi takdirde, diğer vatandaşlığa geçerek Alman vatandaşlığınızı kaybetmiş olursunuz.