Перейти до вмісту
Повернутися до огляду
Anna-Luisa

Перехід з параграфу 24

Доброго ранку спільното. 

Таке питання: на яку візу я можу податись, якщо в мене вища освіта по одній спеціальності (ІТ, матфак), а працюю я тут зовсім по іншій спеціальності (HR)? Маю оцінку диплому, не робила Anerkennung, оскільки не працюю по цій спеціальності, і в такому випадку не потрібно робити визнання диплому, як мені пояснили.
Зп річна 45т. Сертифікат В2. Чи є в такому випадку право/ можливість податися на Blue Card? Чи які інші варіанти можливі?

Щиро вдячна за будь-яку допомогу.

6 коментарі

Відповіді (6)

Profile Picture
Міла_Модераторка

Доброго дня, @Anna-Luisa !

Чи є в такому випадку право/ можливість податися на Blue Card?

Ні.

Прямого переходу з §24 на "Блакитну картку ЄС" - немає. Такі випадки трапляються, проте у виняткових ситуаціях, коли людина на 1000 відсотків відповідає умовам її отримання та має довгострокові перспективи залишитися у Німеччині (згідно документів,  які вона подає до відповідального Відомства у справах іноземців). Саме цим я можу пояснити випадки, коли люди отримують "Блакитну картку ЄС", хоч по закону на неї перейти - неможливо. Посилання на місце у законі (§ 19f Abs. 1 Nr. 1 AufenthG): § 19f AufenthG - Einzelnorm.

Також якщо Ви працюєте не по отриманій освіті, то Ви не можете подавати документи на отримання цієї посвідки на перебування, бо Ваша робота має відповідати Вашій кваліфікації. Це означає, що вона повинна бути пов'язана з  Вашою університетською освітою або іншою отриманою Вами освітою.

Все про отримання "Блакитної картки ЄС" читайте у нашому розділі Блакитна карта ЄС | Handbook Germany : Together.

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@Anna-Luisa

Таке питання: на яку візу я можу податись, якщо в мене вища освіта по одній спеціальності (ІТ, матфак), а працюю я тут зовсім по іншій спеціальності (HR)?

Як правило, якщо у Вас є вища академічна освіта, Відомства у справах іноземців видають посвідку на перебування для кваліфікованих спеціалістів/кваліфікованих спеціалісток згідно § 18b AufenthG, якщо людина відповідає умовам її отримання. Я завжди орієнтуюся на список документів на цю посвідку на перебування у Берліні: Aufenthaltserlaubnis für Fachkräfte mit akademischer Ausbildung - Dienstleistungen - Service Berlin - Berlin.de

Агенція з працевлаштування ("Bundesagentur für Arbeit") перевірить відповідність Вашої освіти тій діяльності, якою Ви займаєтеся зараз. Так як "IT" математичний факультет та "HR" - 2 дуже різні сфери діяльності, будьте готові до того, що Агенство з працевлаштування попросить Вас спершу пройти професійну освіту перш ніж дасть згоду Відомству у справах іноземців видати Вам посвідку на перебування. Може, і не попросить, але це - внутрішні справи німецьких відомств, про які я не можу Вам нічого сказати. Можу Вам висвітлити тільки шанси та ризики.

• Zustimmung der Bundesagentur für Arbeit

Eine Aufenthaltserlaubnis zum Zweck der Beschäftigung kann in der Regel nur erteilt werden, wenn die Bundesagentur für Arbeit zugestimmt hat.

Відповісти
Anna-Luisa

Дякую за Ваш час та пояснення!

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@Anna-Luisa , щодо термінів "визнати диплом" та "признати кваліфікацію" ми спілкувалися у дуже довгій гілці з однією нашою користувачкою тут: Переход с 24 параграфа? | Handbook Germany : Together.

Будь ласка, не плутайте ці поняття, а також прийміть до уваги Ваш статус "захист від війни" та чому не потрібно наразі нічого ("і в такому випадку не потрібно робити визнання диплому, як мені пояснили") та статус "робоча діяльність". 

Також Ви одночасно пишете "Маю оцінку диплому" і "і в такому випадку не потрібно робити визнання диплому, як мені пояснили". То Ви маєте оцінку диплому від "ZAB" чи не маєте?

Диплом треба визнавати у будь-якому випадку. Тут не грає ролі, працюєте Ви за Вашою освітою чи ні. Роль тут грає те, що Німеччина надає посвідки на пребування висококваліфікованим спеціалісткам та спеціалістам з вищою освітою, визнаною у Німеччині.

Міла

Відповісти
Anna-Luisa

Доброго ранку, Міла.

Дякую за розгорнуту відповідь, я справді заплуталась у цих термінах. В мене є Bewertung der ZAB. «Визнанням» диплому тут я невдало назвала інший процес, який підтверджує кваліфікацію: 
Berufsbezeichnung „Ingenieur*in“ in Deutschland reglementiert ist und das Führen der Berufsbezeichnung der Genehmigung durch die zuständige Stelle im jeweiligen Bundesland bedarf.
Die Zuständigkeit für Berlin liegt bei der Baukammer Berlin. 
Тож я мала на увазі, що мені не потрібно визнавати посаду «інженер», а достатньо тільки оцінки диплому для подання заявки на робочу візу. Підкажіть, будь ласка, чи вірно я розумію?

З повагою, Анна-Луіза

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

Доброго дня, @Anna-Luisa !

Якщо Ви не збираєтеся працювати в Німеччині на посаді інженерки, а будете працювати у сфері "HR", то кваліфікацію інженерки Вам визнавати не потрібно.

Для подання документів на посаду, пов'язану з "HR", оцінки диплому є достатнім.

Бажаю Вам спокійних вихідних!

З повагою,

Міла

Відповісти
Проєкт від
  • medienmacher
  • Логотип "За фінансової підтримки Європейського Союзу"
  • Логотип "За фінансової підтримки Федерального міністерства внутрішніх справ"
  • Логотип "За фінансової підтримки Уповноваженого Федерального уряду з питань міграції, біженців та інтеграції та Уповноваженого Федерального уряду з питань боротьби з расизмом"
За підтримки
  • Логотип "Міжнародного комітету порятунку" (International Rescue Committee, IRC)