зміна параграфа з 24 на кращий для сімейної пари
Добрий день. Підкажіть будь ласка. Ми з дружиною живемо у Німеччині по 24 параграфу. Я працюю в ІТ трохи більше 1.5 роки, маю постійний контракт. Дружина не працює. Якщо я спробую перейти на інший параграф, наприклад 18а, і мені це вдасться, чи зможе моя дружина теж перейти на такий самий параграф? Чи їй скажуть що їй достатньо 24-го? І якщо так, то потім якщо я зможу отримати право на постійне проживання, а потім і громадянство, чи зможе моя дружина також їх отримати разом зі мною або одразу після мене?
5 коментарі
Відповіді (5)
Добрий день, maksym_!
1. Якщо Ви спробуєте перейти на інший параграф, наприклад 18а, і Вам це вдасться, Ваша дружина зможе перейти не на той самий параграф, що й Ви, а на параграф 29: тобто, на класичний параграф по возз'єднанню родини. Чи переходити їй, чи залишатися з 24 - вирішувати тільки Вам згідно Ваших життєвих обставин та реалій.
Для подачі документів на возз'эднання родини Вам потрібно буде виконати такі умови:
ВИНЯТОК: Особи з дозволом на перебування з метою працевлаштування (§ 18a, 18b, 18c (3), 18d, 18f або 19c (1) AufenthG), які працюють в якості керівниці/керівника, менеджерки/менеджера, спеціалістки/спеціаліста компанії, вченої/вченого, запрошеної вченої/запрошеного вченого, інженерки/інженера, техніка в дослідницькій групі запрошеної вченої/запрошеного вченого або викладачки/викладача, не зобов'язані надавати докази наявності достатньої житлової площі для возз'єднання сім'ї з подружжям або неповнолітніми дітьми. Відомство у справах іноземців припускає у цьому випадку, що Ваша квартира є достатньо великою, тому Вам не потрібно пред'являти договір оренди житла. Це положення діє до 31 грудня 2028 року.
ВИНЯТОК: Деяким категоріям громадянок/громадян не потрібно доводити знання німецької мови, а саме:
maksym_, якщо Ви зможете отримати посвідку на постійне перебування (ППП, Niederlassungserlaubnis) згідно параграфу 9, то ваша дружина має відповідати наступним вимогам, щоб отримати ППП. Це - список умов та документів з Берліну для отримання ППП подружжю німкень або німців, але ці умови та документи розповсюджуються також на подружжя громадян з інших країн (не ЄС): Niederlassungserlaubnis für Familienangehörige von Deutschen - Dienstleistungen - Service Berlin - Berlin.de.
Як Ви, так і Ваша дружина, не маєте отримувати соціальну допомогу від Центру зайнятості або Центру соціального забезпечення.
Якщо Ви матимете дозвіл на перебування як кваліфікований працівник відповідно до § 18c AufenthG, Ваша дружина зможе подати заяву на отримання постійного дозволу на перебування вже через три роки. Крім укладання шлюбу, необхідною умовою є те, що Ваша дружина:
- працює щонайменше 20 годин на тиждень;
- має сертифікат B1 з німецької мови;
- має дозвіл на роботу;
- забезпечена засобами до існування (не має соціальних виплат від Центру зайнятості або Відділу соціального забезпечення);
- Ви маєте достатню житлову площу;
- вона повинна пройти орієнтаційний курс;
- вона не вчиняла жодних серйозних кримінальних злочинів.
maksym_, якщо Ви отримаєте громадянство, то Ваша дружина не отримає його ані з Вами, ані зразу після Вас автоматично. Громадянство вона буде отримувати окремо, самостійно, відповідно до її ситуації та наявності тих чи інших умов. Усе щодо отримання німецького громадянства читайте за посиланням Отримання громадянства Німеччини (Einbürgerung) | Handbook Germany.
Якщо Ваша дружина перебуватиме в шлюбі з Вами, громадянином Німеччини, то вона зможе отримати німецьке громадянство достроково. Для цього вона повинна буде відповідати наступним умовам:
Зверніть увагу: Якщо Ви матимете громадянство іншої держави ЄС, дане положення на Вас не буде поширюватися.
Бажаю Вам гарних вихідних!
Міла
Дуже дякую за відповіді. Ще є пару питань. Ви пишете що дружина має легально знаходиться у Німеччині протягом мінімум 3 років. Питання: чи вважається §24 легальним перебуванням у Німеччині?
Далі, якщо я отримую громадянство, то чи враховується те що вона була багато років зі мною одружена як шлюб з громадянином Німеччини? Або вона зможе подаватися на громадянство тільки через 2 роки після мене?
І ще одне питання, якщо дружина буде самозайнята, наприклад онлайн-продажі (але не в Німеччині а в США), чи враховується це як робота мінімум 20 годин на тиждень? Що саме потрібно для того, щоб це рахувалися як робота? Які податки оплачувати, реєструватися як підприємець, чи просто подавати декларацію раз на рік?
Дуже дякую за відповіді ❤️
@maksym_ ,
1. "Питання: чи вважається §24 легальним перебуванням у Німеччині?": Так.
2. "враховується те що вона була багато років зі мною одружена як шлюб з громадянином Німеччини? Або вона зможе подаватися на громадянство тільки через 2 роки після мене?": Залежить від того, як вона буде подаватися на громадянство: самостійно або на основі того, що її чоловік - громадянин Німеччини.
3. "І ще одне питання, якщо дружина буде самозайнята, наприклад онлайн-продажі (але не в Німеччині а в США), чи враховується це як робота мінімум 20 годин на тиждень? Що саме потрібно для того, щоб це рахувалися як робота? Які податки оплачувати, реєструватися як підприємець, чи просто подавати декларацію раз на рік?":
Тут Ви маєте запитати Відомство у справах іноземців.
Я не думаю, що якщо людина хоче отримати ППП Німеччини, то вона може працювати на США. Дивіться, у списку документів на отримання ППП зазначено. Тобто, податки вона має сплачувати також у Німеччині.
Bei Selbständigen und Freiberuflern:
Крім того, Вам треба звернутися до податкового консультанта або податкової консультантки, щоб прояснити ситуацію з податками, працею на США у Німеччині, ще за умови того, що дружина буде, я так розумію, займатися цією діяльністю або на 24 параграфі, або на 29 (возз'єднання родини). Бо якщо вона хоче реєструватися як підприємець, то вона, відповідно, і дозвіл на перебування має отримати як підприємець. Тобто, це знову-ж-таки ще один дозвіл на перебування на додачу до тих, про які я вже написала вище.
Міла